Fb Inscrie-te Newsletter
Studii universitare in Italia
« Sistemul universitar in Germania | Studii in strainatate | Cum sa obtii maximul din participarea la RIUF »

Studii universitare in Italia

Nivelul studiilor universitare din Italia este recunoscut in Europa si in lume pentru inalta specializare si competitivitate. Nu intamplator. Vorbim despre tara cu cea mai veche universitate din Europa de Vest, si anume Universitatea din Bologna. Se pare ca le place si inovatia. Tot aici a luat nastere si noul sistem universitar care se aplica in Europa, ce ii poarta numele – sistemul Bologna. 

Cu nu mai putin de 58 de universitati de stat, 17 universitati private, trei universitati tehnice si 12 institute specializate, Italia reprezinta o optiune de top, mai ales pentru cei care doresc sa beneficieze de  studii de calitate si de finantare destul de generoasa. Mai mult, internationalizarea sistemului lor educational a dat roade, avand in prezent doua institutii special dedicate studentilor straini. 

Un sistem cu oferta educationala diversificata

Renasterea continua si in zilele noastre. In Italia, la majoritatea universitatilor de stat sunt disponibile programe din cinci mari sectoare ale cunoasterii: Universitatile de stat sunt entitati publice si se bucura de autonomie totala. Sunt in special axate pe cercetare si inalta educatie, primind aproape mereu finantare din partea statului italian. Cele private, in schimb, sunt independente si autonome, iar certificarile se acorda in baza unui proces indelungat de evaluare a activitatii academice. De asemenea, universitatile private nu primesc finantare de la stat decat in situatii exceptionale.  

O inovatie in sistemul lor de invatamant superior o reprezinta ceea ce ei numesc ”Università per Stranieri” si universitatile telematice (Università telematiche), primele fiind universitati ale caror mediu studentesc este in intregime international, avand ca scop primar diseminarea culturii, civilizatiei si limbii italiene. Universitatile telematice sunt universitati specializate exclusiv in e-learning, invatare la distanta, acreditate de stat, care prezinta succes si care se anunta a fi in trend pe viitor. 

Care sunt costurile? 

In general, universitatile de stat isi pot seta singure taxele, insa exista un temei legal, in baza caruia se fixeaza o suma minima, iar nivelul maxim al contributiei unui student nu poate depasi 20% din finantarea primita de la statul italian. 

Costurile minime pentru un an de studiu universitar in Italia se incadreaza intre 850 si 1000 de Euro minimum, costurile fiind variabile de la o universitate la alta. In mod cert, programele oferite de universitatile particulare sunt mai scumpe, mai ales in functie de popularitatea domeniului ales. 

De asemenea, costurile oricarui program de master, fie in cadrul unei universitati de stat sau private sunt mai ridicate.  

In ceea ce priveste costurile de trai, in orase mari precum Milano si Roma, unui student ii sunt suficienti 1000 de Euro pentru a acoperi cazarea, masa, transportul si pentru cheltuieli extra (calatorit local si timp liber). 

Cel mai mare avantaj este ca pentru cetatenii Uniunii Europene nu este nevoie de permis de munca, fapt pentru care majoritatea studentilor, chiar si cei din Italia, aleg sa isi suplimenteze veniturile cu un job part-time. 

Care sunt oportunitatile de finantare?

Absolut toti studentii internationali au drepturi egale in ceea ce priveste educatia cu cei italieni. Cu alte cuvinte, vor beneficia cu totii, de aceleasi oportunitati de finantare in baza situatiei sociale/financiare si a meritelor. Iar acestea nu se aplica doar taxelor de scolarizare, ci si burselor si imprumuturilor, iar uneori sunt posibile rambursari pentru cazare si masa. 

Pentru toate aceste servicii exista un birou care sa le gestioneze, in fiecare universitate, DSU (Diritto allo studio universitario), caruia ar trebui sa se adreseze cei care doresc sa studieze in Italia pentru a afla care sunt serviciile de care pot beneficia. Pe langa informatiile privind ajutorul financiar si bursele disponibile, oferite de stat, acest birou ofera si consiliere completa pentru acomodare la mediul din Italia. 

Top universitati din Italia

In topul celor mai bune universitati din Italia, pe primul lor se afla Universitatea din Bolognia. In ceea ce priveste destinatiile cele mai agreate de studentii internationali Roma si Milano sunt pe primele pozitii. Din considerente precum locatia si oportunitatile oferite prin intermediul parteneriatelor sau fundatiilor proprii ce ofera finantare, universitati precum Cattolica del Sacro Cuore  sau Politehnica din Milano se numara  printre preferintele studentilor internationali. 

Si pentru cei care se hotarasc sa studieze in aceasta tara mai sunt alte avantaje care fac experienta aceasta sa merite. Italia este o tara atractiva din punct de vedere turistic, plina de parcuri naturale, mai ales in nord, de locuri incarcate de istorie si de oameni foarte comunicativi. 

In plus, oportunitatile pentru o viitoare cariera sunt valoroase luand in considerare absenta restrictiilor de munca si posibilitatea castigului de experienta inca din timpul studentiei. 
 
costuri
finantare
italia
sisteme educationale

Parteneri