Anca Serea la RIUF LiveSessions: „Deciziile pe care le vor lua legate de școală să le ia cu inima”

Am revenit cu seria interviurilor realizate cu invitații RIUF YouForum la RIUF LiveSessions, interviuri care au fost difuzate live chiar de la evenimentul de la București. Anca Serea a fost prezentă la conferința RIUF YouForum în cadrul unui debate despre branding personal, un element-cheie în dezvoltarea unei cariere de succes.

Cum îți creezi un brand personal?

Prin muncă în primul rând. Eu în ciuda a ceea ce ar fi alții tentați să creadă, nu am o echipă de PR. Brand-ul cred că este rezultatul muncii noastre și a imaginii pe care am construit-o, autentică, reală, cred că aceasta este mesajul cel mai important. Deși tendința este să folosim filtre, să modificăm, vreau să cred că trăim încă într-o normalitate pe care trebuie să o acceptăm așa cum este. Îmi place să cred că nu judecăm lumea prea aspru doar prin prisma a ceea ce postează. Pe contul meu de Instagram cu aproape 350 de mii de urmăritori, eu postez foarte mult, încerc să las un mesaj ca o poveste. Încerc să fac doar lucruri bune, acesta este mesajul pe care vreau să-l transmit că fiecare dintre noi putem să facem un lucru bun, indiferent dacă este mare sau mic e important pentru persoanele din jurul nostru.

Cum reușești să jonglezi între rolul de mamă și cel de influencer?

Mie nu-mi place să cred că sunt influencer. Nu mi-am setat în minte asta, e cu două tăișuri și aici. Influencer sunt în măsura în care militez pentru niște cauze. Sunt ambasador a mai multor organizații, de la Salvați Copiii, Teach for Romania, Unicef, sunt implicată în evenimente gratuite în țară, organizate în special pentru viitorii părinți. Încercăm să schimbăm opinii, să lăsăm în urmă o informație corectă și susținută.

Cum a decurs pentru tine conferința YouForum?

Foarte frumos, sunt foarte copleșită! Sper să simțiți și voi energia și lumina din ochii mei. Am văzut un public foarte numeros, am avut emoții, cred că au fost peste 300 de tineri, au venit multe domnișoare și m-au îmbrățișat. Pentru mine aceasta e cea mai mare recompensă din lume, că peste ani copiii mei vor fi mândri de mine. Eu iubesc foarte tare generația asta și am fi tentați să-i catalogăm ca dezinteresați, dar eu cred foarte mult în tinerii de azi. Ei sunt schimbarea, i-am simțit foarte dornici de informații, pasionați! 

Ce sfat le-ai dat pentru carieră?

Le-am spus că deciziile pe care le vor lua astăzi sau în viitor legate de școală să le ia cu inima, să facă doar ceea ce le place, ce consideră că le potrivește. Nimic nu e capital, totul se poate schimba atâta timp cât suntem sănătoși și ne apreciem pe noi. Chiar dacă o astfel de alegere este o piatră de temelie în dezvoltarea noastră ca oameni, lucrurile se pot schimba în bine întotdeauna dacă știm să echilibrăm balanța. Sfatul meu a fost să fie destul de relaxați, să ia decizia cu inima.

Ce vorbești cu copiii tăi despre subiectul carierei?

Unul dintre ei, David este în clasa a XI-a acum, mă însoțește aici. Vom merge să luăm broșuri de la toate stand-urile. Îmi place să cred că sunt prietena lor și apoi mama lor, sau invers mama dar și prietena lor. Succesul unei relații între părinți și copii este comunicare. I-am învățat de mici să aibă încredere în mine, nu i-am certat și pedepsit aproape niciodată. Nu fac pozne, sunt copii foarte siguri pe ei, dezinvolți, foarte buni unul cu celălalt. Dincolo de note, performanțe școlare în care eu nu cred, nu vreau să supăr pe nimeni. Nu conectez notele de 10 luate cu duiumul cu viitorul nostru. Societatea și viața mi-au dovedit că nu întotdeauna cei care sunt șefi de promoție sunt niște oameni fericiți sau împliniți. Nu spun că nu sunt de admirat. Și eu mi-aș fi dorit să fiu o elevă doar de 10, doar că copiii mei au alte valori, alte dorințe în viață. Luăm lucrurile așa cum vin. Ne bucurăm de fiecare zi. Îmi place ca mesajul meu pentru ei să fie fericiți și sănătoși, iar apoi lucrurile vor veni dacă le merităm.

Dacă ai fi din nou la momentul acela în care îți alegi cariera ce ai fi făcut?

E o poveste interesantă și amuzantă. Eu am absolvit ASE-ul și a fost o facultate care din păcate mie nu mi s-a potrivit. Am muncit foarte mult ca să trec prin ea. Nu a fost alegerea mea, a fost alegerea soțului meu. Este o lecție pe care am învățat-o. Am absolvit în orașul meu, la Tecuci, filologie-limbi străine. Când am ajuns la ASE mi-am dat seama că nu mi se potrivește. Bineînțeles că rezultatele nu au fost de performanță. Nu am activat în domeniu. Am rămas cu niște informații importante. Cred că aș face ceva legat de psihologie. 

Ai un mesaj pentru participanții RIUF?

Le doresc să ia decizia cea mai bună, cea care li se potrivește. Să se sfătuiască cu profesorii lor, care au experiență și le doresc un drum lin în viață, să învețe, dar să nu uite să se și distreze!