Cât este de important să-ți cunoști drepturile și obligațiile? Educația juridică, o necesitate

Ca să te poți descurca în societate și să ai un start bun în carieră ai nevoie și de noțiuni de bază în educația juridică. Majoritatea tinerilor înțeleg deja această nevoie. Potrivit unui studiu realizat de Consiliul Județean al Elevilor din Timiș, o mare pondere din tinerii din eșantion au solicitat activități conectate cu educația juridică pentru programul din Școala Altfel. 

Ce înseamnă educația juridică?

Practic, să cunoști care sunt legile pe care trebuie să le respecți în statul în care trăiești,  ce este Constituția, ce măsuri se pot lua în cazul în care încalci regulile, care este bunul mers al societății, ce înseamnă corupția, cum să ai o conduită prin care să eviți comiterea de infracțiuni, dar și care sunt drepturile tale ca minor, elev și tânăr major.

Educația juridică cuprinde informații-cheie de la cine conduce statul în care trăiești, cine face legile, cu ce te ajută instituțiile publice, ce înseamnă să călătorești și de ce documente depinzi, până la ce este libertatea de exprimare, ce impact are mass-media sau dreptul la propria imagine. Mai multe detalii și informații punctuale poți găsi în manualul de educație juridică creat de judecătorul Cristi Danileț (judecătorul Cristi Danileț a fost prezent la RIUF YouForum, la ediția conferinței din Cluj-Napoca).

De unde afli drepturile, obligațiile și eventualele oportunități?

În primul rând, ca să ai o imagine de ansamblu asupra modului de organizare a țării trebuie să consulți Constituția. Dincolo de asta, există Convenția pentru Drepturile Copilului,  dar și programe europene care se axează pe informarea și dezvoltarea tinerilor. 

De exemplu, prin Garanția pentru Tineret, formulată la nivelul Uniunii Europene s-au înregistrat din 2014 peste cinci milioane de tineri. Anual, începând din 2014, peste 3,5 milioane de tineri înscriși în cadrul inițiativei au acceptat o ofertă de muncă, de formare continuă, de stagiu sau de ucenicie. Poți afla aici cum te poți înregistra și care este strategia integrală.

Bineînțeles că drepturile aduc după sine și obligații în societate, privind conduita și respectarea reglementărilor. Nu uita, de asemenea, atunci când călătorești să consulți obligațiile cetățenilor din respectivul stat. În țările arabe aceste obligații se raportează inclusiv la stilul de îmbrăcăminte. Informația e doar la un click distanță, așadar organizează totul cu responsabilitate.

Un alt mod fun prin care poți reține toate aceste reglementări este participarea la sesiuni de dezbateri. Există multe competiții de debate între liceeni, așadar poți să participi atât pentru a-ți șlefui cunoștințele în domeniu, cât și pentru a acumula experiențe demne de menționat în CV.