Cum recapitulezi eficient materia pentru bacalaureat? Tips&tricks

Bacalaureatul este unul dintre primele examene importante care te ajută în drumul tău către construirea carierei la care visezi. Pentru că materia nu este tocmai puțină, cu siguranță ai nevoie să te organizezi mai atent decât ai făcut-o la alte teste din școală.

Te poți organiza singur? Sigur că da! Tu ești în măsură să te autoevaluezi sincer și să faci o analiză atentă a punctelor tale tari, dar și a celor slabe. În urma realizării unei astfel de liste, ești gata să faci un plan de studiu pentru zilele care ți-au mai rămas. Include în el și pauzele sau momentele de relaxare, cele trei mese pe zi și orele pentru somn. Nu ajută să te epuizezi, deci better work smarter, than harder.

TopUniversities a realizat o listă de zece sfaturi pentru reușită la examene, pe care le poți transforma în activități zilnice atât acasă, cât și la școală:

  1. Nu lăsa totul pe ultimul moment, oricât de bună este capacitatea ta de memorare.
  2. Organizează spațiul în care înveți. Fă-ți ordine și alege cel mai confortabil scaun pe care îl ai, ca să te simți bine pe tot parcursul orelor de învățat. Pune deoparte orice te poate distrage, cum ar fi și telefonul. Oricum, când vei face o pauză te vei putea bucura de social media. 🙂
  3. Știm că îți faci notițe, dar ca să le poți reține mai ușor transformă-le în scheme și diagrame. Vei învăța logic, iar culorile și desenele folosite te vor ajuta să-ți amintești mai ușor. Dacă folosești foi de tip A4 le poți lipi pentru perioade scurte de timp pe dulapul din cameră sau în alte zone în care să faci mereu contact vizual cu informația.
  4. Fă simulări de examen acasă. Desigur, acestea se organizează și în mod oficial, la școală, dar ca să te obișnuiești mai bine cu limita de timp și cu rezolvarea subiectelor pe foi albe, fă astfel de simulări și în mediul în care te simți confortabil. Vei reuși să ai astfel un control mai bun asupra ta și vei gestiona emoțiile mai bine în ziua examenului.
  5. Explică ceea ce înveți prietenilor sau familiei. Astfel vei relua constant informația în mintea ta și vei exersa abilitățile de sinteză și argumentare. Oricum în preajma examenului vei auzi destul de des întrebarea ,,ai mai învățat?”, așadar de ce să nu folosești asta în favoarea ta?
  6. Poți organiza sesiuni de învățare cu prietenii. Provocați-vă constant cu întrebări și notați-vă informațiile noi pe care le aflați unii de la alții.
  7. Nu uita de pauze! Dacă te-ai pregăti pentru un maraton, nu te-ai epuiza anterior alergând 24 de ore fără oprire. Acordă-ți timp și pentru tine, iar când înveți concentrează-te către productivitate.
  8. Ai grijă să mănânci și alege atent alimentația. Nu este un mit, iar un meniu echilibrat chiar te va ajuta să te simți în formă.
  9. Bea apă și ia-ți cu tine la examen o sticlă de apă plată! De ce crezi că profesioniștii pe care îi admiri au mereu cu ei câte o sticlă de apă? Hidratarea îi ajută să țină pasul cu tot ce au de făcut!
  10. Gândește-te cum va fi ziua examenului și stabilește un program pentru trezit și drumul către școală. Nu există opțiunea de a întârzia, deci fă-ți un plan pentru zilele în care susții examenele și urmează-l întocmai, de la ora de trezire până la ce faci după ce ieși din sală.

Pe de altă parte, ziua examenului poate fi una care să proiecteze asupra ta multe emoții. Îngrijorările și curiozitatea cu privire la subiectul ce va fi extras, elementele de noutate în organizare, agitația colegilor, toate pot contribui la starea ta emoțională. Cum treci peste ele?

Psihologul Crina Lezeu a declarat pentru Adevărul că cheia reușitei stă chiar în pregătirea amănunțită pentru examen. De ce? Pentru că te va face stăpân pe situație: ,,Stările de anxietate ale studenţilor sunt determinate în mare măsură şi de felul de abordare a unui examen, asupra căruia proiectează sentimente de nelinişte, teamă, determinate de frica unui eşec şi consecinţele pe care le-ar asupra viitorului lor. Sfatul este că tinerii trebuie să păstreze o perspectivă optimistă, să aibă încredere în forţele proprii şi să fie organizaţi. Mai mult, pregătirea pentru învăţare, care ar trebui să se desfăşoare asemeni unui ritual care să ne introducă într-o stare de concentrare maximă, poate face diferenţa între succes şi eşec”.

Gata cu sfaturile, acum este timpul să le pui în aplicare! 🙂 Nu uita, dacă te concentrezi acum , admiterea la facultate va fi lipsită de griji. Baftă la examene! We know you can do this!