Cum să înveți ceva nou în fiecare zi. Tips&tricks

Simți probabil că ritmul în care se derulează fiecare zi este tot mai alert. Ca să faci față ai nevoie de multe cunoștințe și de skill-uri dezvoltate cât mai serios. Astfel, vei putea rezolva orice situație neprevăzută, vei găsi în orice problemă o oportunitate și vei fi cu un pas mai aproape de cariera de succes la care visezi, indiferent de domeniul care te pasionează.

Productivityist.com notează într-un articol despre învățarea pe tot parcursul vieții că există trei elemente esențiale pe care trebuie să le dezvolți:

  1. Să limitezi nivelul de informație pe care îl consumi zilnic, filtrând datele; această informație nu se limitează doar la ce citești pentru școală sau pentru viitoarea ta carieră, ci la toată informația cu care iei contact, incluzând-o pe cea din social media; ca să nu te simți pus la zid de revoluția informațională, alege cu grijă ce consumi zilnic la nivel de știri, studii, cărți și nu în ultimul rând rețele sociale și TV;
  2. Să aplici orice informație pe care o acumulezi; dacă ai un blog, vorbește acolo despre conceptele pe care le-ai studiat; dacă ai învățat ceva ce poți aplica într-un proiect pentru școală, inovează și schimbă modul în care te raportezi la teme;
  3. Dezvoltă-ți brand-ul personal prin împărtășirea cu ceilalți a skill-urilor tale; poți deveni un model pentru cei din jur, pentru că, fără să-ți dai seama, învățând lucruri noi, ești cu un pas înaintea tuturor.

Experții în învățarea pe tot parcursul vieții mai spun că mentoratul contribuie într-un mod definitoriu la dezvoltarea competențelor. Nu trebuie neapărat să ai un mentor aproape de tine, cu care să te întâlnești, ci să fii deschis în a asculta și învăța din experiențele alora. Cum? Un exemplu de bază sunt conferințele TED, unde urcă pe scenă oameni care au reușit, într-un fel sau altul, să aibă succes și să devină surse de inspirație. De la ei vei învăța, după un discurs de un sfert de oră, o mulțime de lucruri noi și te vei raporta altfel la parcursul tău. 

Cultura generală este extrem de importantă. În cadrul orelor de la școală dobândești multe informații, dar le poți dubla într-un mod fun prin aplicații mobile, care îți livrează curiozități zilnic. Developgoodhabits.com amintește câteva dintre cele mai bune tool-uri în acest sens: Curiosity, Howstuffworks, Google’s fact of the day și Blinkist sunt doar câteva dintre ele. Nu ignora nici jocurile de cultură generală și cele de societate. Cool, așa-i?

Dacă ești pasionat de citit, atunci trebuie să știi că este indicat să îți faci mici scheme cu cele mai importante idei din fiecare carte, mai ales dacă vorbim despre cărți cu caracter ușor tehnic, de tip how to. Le poți păstra pe toate online, în drive, și te poți reîntoarce la ele de fiecare dată când ai nevoie de puțin know how!

Dedică măcar jumătate de oră în fiecare zi pentru una dintre aceste activități ca să te dezvolți spre cea mai bună versiune a ta. Dacă ai nevoie de câteva sfaturi pentru time management, le găsești aici!