Cum să te automotivezi după un eșec. De vorbă cu psihologul Daniela Dumulescu

Mediul competitiv în care înveți și trăiești te poate face deseori să crezi că oamenii care au ajuns la un anumit nivel profesional nu au făcut niciodată nimic greșit. Ei bine, eșecul este parte din viață și deși cu siguranță este mai greu de acceptat decât un succes, te poate duce cu doi pași înainte pe drumul la care visezi.

Pentru că știm că părerea experților te ajută, am stat de vorbă cu psihologul Daniela Dumulescu, consilier al Centrului de Consiliere ,,Student Expert” al Universității ,,Babeș-Bolyai”. Am aflat de la ea cât de importantă este asumarea greșelii, cum faci față gândului că deși ţi-ai pus toate resursele în joc, nu ai reușit să atingi ce ți-ai propus și câteva secrete în automotivare.

O experiență negativă se poate transforma în ceva constructiv dacă îți dai voie să greșești, spune Daniela Dumulescu: ,,Putem învăța să acceptăm asumat eșecurile, să ne dăm voie să greșim. Cine nu greșește, nu învață. Statistic, cu cât acceptăm mai mult că greșim, cu cât ne asumăm accest risc, cu atât avem șanse mai mari să reușim. Să accepți experiența ca parte din noua ta situație de viață, să reflectezi asupra ei și să înțelegi reacțiile tale, ale celorlalți, contextul. Practic să vezi ce ai putea face mai bine data viitoare în raport cu scopurile pe care le ai, dar având mereu în minte faptul că cele mai multe situații negative poartă în ele elemente care sunt în afara controlului nostru. Deci ne ajută să învățăm să acceptăm și să tolerăm ideea că uneori, oricât de mult ne-am dori un rezultat, acesta nu are legătură doar cu efortul nostru, ci și cu alte aspect exterioare nouă (ex. alte persoane, un context economic, resurse limitate etc.)”.

Totuși, între asumarea greșelii și învinovățire este de multe ori doar un pas, de aceea este important să dai atenție emoțiilor personale. Potrivit Danielei Dumulescu, în urma unor experiențe negative este bine să îți recunoști emoțiile personale și, făcând un pas în spate, să revezi toate reperele importante din viața ta în care ai reușit. De asemenea, orice experiență negativă trebuie analizată și în contextul mai larg al vieții tale, să vezi ce relevanță va avea peste câteva luni.

Daniela mai spune că este extrem de util să vezi ce a contribuit la eșec și să te focalizezi pe elementele pe care le poți schimba, deci să fii proactiv: ,,Ajută și să te confrunți cu alte opinii deoarece, în astfel de situații, mintea noastră este atât de focalizată pe experiența respectivă, încât s-ar putea să nu mai vadă pădurea de copaci. Cu alte cuvinte, mintea noastră distorsionează experiența în diferite feluri. De exemplu, atunci când ne simțim vinovați, mintea de fapt exagerează impactul negativ al propriilor acțiuni, se focalizează excesiv pe acestea, și le amintește prioritar pe acestea. În cazurile în care simțim că eșecul este atât de prezent în mintea noastră şi nu ne putem concentra pe altceva, atunci este recomandată discuția cu un psiholog”.

De asemenea, Daniela subliniază că există câteva recomandări de care poți să ții cont zilnic în automotivare: ,,Să avem scopuri cât mai clar definite și relevante pentru valorile și aspirațiile noastre, să găsim în acțiunile pe care le facem beneficii personale (ex. satisfac nevoia de relaționare, de cunoaștere, ne aduc rezultate), să ne orientăm spre a observa fiecare reușită pe care o avem. Cred că e important să ne acordăm în fiecare zi un moment pentru a recunoaște micile experiențe de peste zi prin care am devenit o versiune puțin mai bună a noastră”.

Despre succes, Daniela Dumulescu spune că este subiectiv, însă acesta este rezultatul lucrurilor pe care le trăim și la care muncim zilnic: ,,Până la urmă, succesul este unul subiectiv, personal și este rezultatul momentelor fiecărei zile în care ne trăim valorile, ne cunoaștem cu o jumătate de reacție în plus, ne învățăm pe noi și pe ceilalți un pic mai mult”.

Keep in mind că succesul și eșecul sunt experiențe de viață care te vor clădi spre o versiune a ta mai puternică, mai bine definită și mai curajoasă! Nu există răspunsuri greșite, ci doar lecții din care înveți să crești.