Cum să te pregătești pentru testul de limbă străină. MUST-do list în 5 puncte

Fie că vrei sau nu să aplici la o universitate internațională, un certificat de limbă străină este foarte bine venit în CV-ul tău. Este o atestare în plus a cunoștințelor tale, așadar de ce să nu îl dai? Pentru că este un examen important și cu anumite rigori, ne-am gândit la câteva sfaturi ca să-l treci cu brio.

  1. Deși crezi că știi deja foarte bine limba engleză (sau o alta, în funcție de test), reia toate regulile de gramatică. Recapitulează și fă-ți scheme pentru fiecare regulă în parte. Cu cât le aprofundezi mai bine, cu atât mai relaxat vei fi în timpul examenului și asta te va ajuta să îți amintești mult mai ușor totul.

  2. Lucrează cât mai mult pe formatul testului. Niciun exercițiu nu te va ajuta mai mult decât simulări peste simulări ale examenului. Încearcă să îți impui un timing exact ca acela pe care îl vei avea în ziua examinării și fă cât mai multe variante de subiecte. Se găsesc atât la librării, cât și pe internet, așadar trebuie doar să-ți asumi cu responsabilitate procesul.

  3. British Council recomandă să subliniezi mereu cuvintele cheie din enunțuri în timpul probelor de Ascultare, Citire și Scriere. În plus, ar fi util să creezi o schiță pentru răspunsurile la proba de scriere înainte să începi redactarea propriu-zisă.

  4. Citește cărți în limba în care vei da examenul, ascultă muzică și comunică cât mai mult așa cu prietenii! Este esențial să poți gândi natural în limba străină, de aceea competențele tale vor fi mult mai ridicate dacă realizezi mai multe activități zilnice în engleză, franceză etc.

  5. Odihna dinaintea zilei-cheie! Nimic nu este mai dăunător decât să mergi la examen obosit. Nu te vei putea concentra și îți va fi foarte greu să îți stăpânești emoțiile. Odihnește-te înainte și pornește cu încredere, doar te-ai pregătit atât, nu? 🙂