Dan Byron, la RIUF Live Sessions: „Nu trebuie neapărat să ai o pasiune, dar dacă o ai e mai sănătos să o urmezi”

A 25-a ediție a RIUF a fost una în care am fost mai aproape și de cei care nu au putut fi prezenți fizic la eveniment, printr-o serie de live sessions realizate pe Facebook și canalul nostru de Youtube, la care au fost invitați atât reprezentanții universităților, voluntarii și vizitatorii cât și speakerii  de la conferința RIUF YouForum. Interviurile din cadrul live-urilor au fost realizate de Cezara Scutari, reporter Digi24.

Unul dintre invitații RIUF Live Sessions a fost Dan Byron care a vorbit despre primii pași în carieră și despre adaptarea la greutățile care se ivesc pe parcurs.

Spune-mi te rog cum a fost pentru tine această alegere? Te-a ales muzica pe tine sau tu ai ales muzica? 

Eu sunt un caz special, pentru că ai mei m-au dat foarte devreme la un liceu de studii muzicale, pentru că stăteam într-un cartier mai rău famat din București și au avut frica ca eu și fratele meu să nu devenim „niște golani”. Ne-au dat pe amândoi la muzica deodată. Așa că atunci când am luat hotărârea că vreau să am o carieră în domeniul ăsta, aveam deja o bază solidă. Cred că în liceu, dacă iei o hotărâre și nu ai o bază solidă în spate e mult mai greu. Adică îți e mult mai greu să decizi încotro vrei să o iei și cred că îți e mult mai greu după aceea să înveți tot ce trebuie să știi într-un domeniu. 

În adolescență nu voiai să te opui dorințelor părinților tăi? 

Eu cu părinții mei ne-am înțeles foarte bine. Dacă vrei rebeliunea mea a constat în faptul că am schimbat genuri muzicale, pentru că eu am studiat muzica clasică și pe la 16 ani am început să ascult rock, să dau foarte tare muzica pe care o ascultam și să cânt pe stradă cu tot felul de oameni pe care atunci îi cunoșteam. 

Cum a decurs conferința YouForum, ce întrebări ți-au pus tinerii și cum a fost interacțiunea cu ei? 

A fost foarte frumos, întrebările (n.r. din partea tinerilor) au fost destul de puține, dar spre fericirea mea nu am fost singurul speaker. Dacă vorbeam doar despre mine oamenii nu puteau să își facă o părere,  însă viziunile tuturor s-au completat și așa practic cei prezenți au rămas cu ceva. 

La ce concluzie ați ajuns?

La concluzia că nu trebuie neapărat să ai o pasiune, nu e obligatoriu, dar dacă o ai e mai sănătos să o urmezi. 

Pentru tine a fost calea sigură, știai că voiai muzica, nu aveai o alternativă? 

Nu am avut o alternativă niciodată și chestia asta m-a făcut să trec prin niște perioade foarte grele, pentru că am insistat, nu mi-a ieșit din prima. Nici nu scriam și nici nu cântăm foarte bine la început, ba foarte prost dacă mă întrebi pe mine, dar am insistat. Și pe partea financiară a fost foarte greu la un moment dat, mai ales la începutul perioadei când nu am mai locuit cu ai mei. 

Dacă ar fi să o iei de la capăt, ai avea din nou 18 ani, ai schimba ceva? 

Nu aș schimba absolut nimic, aș face totul exact la fel. 

Ce sfat le-ai oferi tinerilor care nu știu exact ce să facă în drumul lor spre carieră? 

Mai devreme vlogger-ul Tequila dădea sfatul următor, pe care eu nu am avut cum să îl testez pentru că după cum spuneam mai devreme am avut o viziune foarte clară. Ea spunea că oamenii trebuie să încerce de toate. Pentru o săptămână sau două să încerce să vadă dacă le place asta, sau alta și i-a sfătuit să folosească Youtube-ul pentru mentorat.  

Interviul video poate fi urmărit aici:

Rămâi cu ochii pe blog-ul RIUF și pe paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru că vom continua articolele din seria interviurilor RIUF Live Session! Better you, better youth!