#daretodream💡 Eduard Burghelia, antreprenor la 21 de ani: Provocările nu mă mai sperie, ci mă motivează

Eduard Burghelia conduce o afacere de succes la 21 de ani, de curând a fost numit tânărul antreprenor al anului de către Romanian Business Leaders și, vă vine să credeți sau nu, este și student la EA-The Entrepreneurship Academy. A știut încă din copilărie că viitorul lui va fi definit de ideea de business, iar prima afacere a avut-o la 16 ani. Spune că frica te limitează ca persoană și că, dacă  vrei să te dezvolți cu adevărat încă din liceu ar fi ideal să te implici în acțiuni de voluntariat, mici afaceri sau sport.

  1.      Edi, de ce ai ales antreprenoriatul? Când a fost primul moment în care te-ai gândit că asta vrei să faci?

Cred că aici trebuie să fac neapărat o legătură cu perioada copilăriei mele.  Când eram în clasele primare, îmi plăcea la nebunie să iau banii vecinilor. Le băteam în ușă ca să le duc gunoiul, le spălam mașinile sau le ceream taxă de intrare în bloc. I-am terorizat până m-a luat maică-mea de urechi. Ceva mai târziu, pe la 12-13 ani, începusem să străbat orașul în lung și-n lat pe bicicletă. Maică-mea nu era de acord și mă pedepsea, dar taică-miu mă încuraja și mă mai trimitea în „misiuni super importante” în care jucam rolul de livrator de facturi. La un moment dat m-am prins că pot să-i cer bani pentru asta, iar la 16 ani a luat naștere primul serviciu de curierat pe bicicletă din Constanța, care a funcționat pentru doi ani. Mi-a plăcut foarte mult să vând, să gândesc o strategie, să planific un buget și să pun mâna la treabă. Pentru mine a fost clar încă de atunci că antreprenoriatul este direcția în care trebuie să continui.

  1.      Care au fost cele mai mari trei provocări prin care ai trecut până acum?

Eu cred că în afaceri sunt atât de multe provocări care nu te lasă să te plictisești, încât nu pot face un top. Însă mă simt obligat să spun că un antreprenor trebuie să se auto-provoace constant. Să pună sub semnul întrebării propriile certitudini, să seteze obiective mai îndrăznețe, să provoace orice și să găsească soluții alternative. Mi se pare o aptitudine esențială pentru a crește.

Dacă ar fi să aleg una dintre cele mai importante provocări, ar fi dorința mea de a începe un business complex în online la doar 19 ani, fără cunoștințe tehnice, bani sau vreun programator în echipă. Practic, aveam doar o idee și excesiv de multe minusuri. Dacă aș vedea acum pe cineva în aceeași situație în care eram eu atunci, probabil i-aș spune că n-are toate țiglele pe casă.

Dar atunci m-am ambiționat foarte tare și am reușit să construiesc o echipă, să conving niște investitori să creadă în mine și să învăț cum funcționează chestiile tehnice. Acum, la doi ani după acel moment, Confidas a ajutat peste 3.000 de IMM-uri să evite firmele rău-platnice și am devenit unul dintre cele mai vizitate 500 de website-uri românești. Au trecut doar 4 luni de la lansare, iar viitorul pare promițător. Provocările nu mă mai sperie, ci mă motivează.

  1.      Ți-a fost vreodată frică de eșec? Spune-ne cum ai gestionat astfel de situații.

Normal că mi-a fost frică de eșec. Aș fi un ipocrit dacă aș nega. Tuturor ne este frică de eșec, mai mult sau mai puțin. Dar am înțeles că eșecul e normal, se poate întâmpla oricui, iar dacă nu risc, nu câștig. Am mai înțeles că, indiferent de rezultat, voi câștiga o experiență pe care poate n-aș fi putut să o obțin altfel. Mai ales la o vârstă atât de fragedă, când încă ne permitem să greșim și să învățăm. Altfel, ce vom face atunci când vom avea un copil de întreținut?

Dacă aș sta să mă gândesc, cred că cea mai importantă caracteristică a mea este curajul. Curajul de a înfrunta eșecul, de a-mi asuma și livra promisiuni îndrăznețe, de a mă provoca mereu. E un mindset care mă ajută să cresc în fiecare zi. Frica ne limitează.

  1.      Ce e cel mai important să faci în liceu, pe ce să pui accent ca să ai un start bun când mergi la facultate?

Am avut o adolescență interesantă. Începeam orele la 7:30, pe la ora 14 începeam să fac curierat, iar după ora 20 mă ocupam de Asociația Elevilor din Constanța, organizație pe care am condus-o un an. Mă culcam pe la ora 1-2 noaptea și mă trezeam la 6:30 ca să repet ziua. Liceul a reprezentat un blocaj în dezvoltarea mea ca om.  Uitându-mă în urmă, sunt extrem de norocos că am pus accent pe activitățile independente de liceu și mereu le voi recomanda liceenilor să procedeze la fel.

Școala, în prezent, are rolul de a te învăța și nu de a te educa. Vremurile s-au schimbat, dar sistemul nu. În zilele noastre, poți învăța mult mai multe lucruri doar uitându-te o oră zilnic pe YouTube. Așadar, trebuie să găsești lucruri în afara liceului care să te educe: voluntariat, mici afaceri, practicarea sportului sau altele. Deși activitățile one-time sau part-time sunt ok, eu recomand să găsești lucruri pe care să le faci constant și cu pasiune, ca și cum ar fi un job full-time. Liceul va rămâne în plan secund și va trebui să te îngrijești doar cum să iei bacul. Apropo, nu te va întreba niciun angajator ce notă ai luat, iar părinții tăi vor uita în câteva luni. E incredibil ce efect pot avea activitățile de acest gen în dezvoltarea ta ca om.

  1.      Cum s-au născut Confidas și GrowthClub?

Confidas este o platformă online prin care ajutăm firmele să-și încaseze facturile la timp. Mi-a fost foarte ușor să găsesc această idee: când făceam curierat, în liceu, am observat că unele companii uitau să mă mai plătească. Așa că mi-am dorit să existe o soluție unde să poată vedea și alții că acele firme sunt niște clienți neserioși. Ne bucurăm de succes.

GrowthClub este cea mai mare comunitate a studenților antreprenori din România. Conectându-mă din ce în ce mai mult, am observat că există și alți tineri de vârsta mea care fac afaceri, oameni pe care îi apreciez. Alții nu au reușit să găsească o idee, dar își doresc foarte tare să devină antreprenori. Așa că am hotărât împreună cu alți prieteni să construim o comunitate în care ne ajutăm unul pe altul să creștem, împărtășim resurse și informații. Unii dintre ei fac deja afaceri împreună. Creștem în fiecare lună.

  1.      Cum ai primit vestea că ai fost numit tânărul antreprenor al anului de către Romanian Business Leaders?

M-am bucurat foarte tare. Știi, de multe ori te simți singur ca antreprenor. Sunt niște lucruri pe care doar tu le poți înțelege sau nu simți să le împărtășești. Am avut mai multe zile în care am fost debusolat, nemotivat și trist pentru că nu știam dacă mergem într-o direcție bună sau nu. Dar astfel de momente îmi oferă o confirmare și mă motivează. Pe de altă parte, m-am gândit la alți tineri foarte tari pe care-i cunosc. Ar fi meritat premiul mai mult decât mine, cu siguranță.

  1.      Dacă mâine ai vrea să angajezi pe cineva pentru business-ul tău ce ar conta cel mai mult la candidați?

Un singur cuvânt: adaptarea. Mai ales într-un start-up, trebuie să înveți să faci de toate și să te adaptezi constant. Partea proastă este că în școală nu ești învățat să te adaptezi, ci să te conformezi. Partea bună este că ai citit acest articol, iar acum știi ce poți face pentru a te dezvolta cu adevărat.