De ce e important networkingul? Cum să creezi relații profesionale?

În dezvoltarea ta ca profesionist intervin, pe lângă cursuri, multe alte evenimente mai mult sau mai puțin legate de facultate, dar la care vei vrea să participi. Fie că vorbim de schimburi de experiență, workshop-uri,  conferințe sau internship-uri, ajungem la un numitor comun: oamenii noi.

Participarea ta la astfel de sesiuni poate dovedi un dublu câștig: acumularea de experiențe și informații noi și stabilirea unor contacte cu profesioniști din diverse domenii sau, de ce nu, posibili viitori angajatori.

Networking-ul nu este doar un punct de bifat în pauza dintre doi speakeri la o conferință, ci un tool extrem de util mai ales atunci când ești tânăr și interesat ca multă lume să afle despre reușitele și abilitățile tale.

Pentru început, la conferințe sau workshop-uri care nu au o parte de întrebări din sală, notează-ți pe un carnețel ce informații ai vrea să afli de la o anumită persoană. În pauză, abordează-l și invită-l la o scurtă discuție. Profesioniștii sunt nerăbdători să împărtășească opinii cu cei mai tineri!

De multe ori la astfel de prezentări, speakerul oferă și datele lui de contact pe e-mail, așa că notează-le pentru că la un moment dat poate le vei folosi! Poate vei aplica la un job în compania lui, vei avea un proiect care l-ar putea interesa sau vei vrea să-i iei un interviu. Lista ta de contacte e cel mai util instrument! 🙂

De asemenea, este important să păstrezi o atitudine pozitivă și proactivă și să nu pui întrebări mult prea personale. Keep it professional și păstrează discuția pe linia de carieră și dezvoltare profesională. Dacă discuția este relaxată și interlocutorul tău pare că vrea să afle mai multe despre tine, vorbește-i despre interesele tale, proiectele profesionale la care visezi, dar prezintă-i și calitățile tale personale (uneori și acestea aduc un job, nu doar un CV lung de realizări).

Inevitabil, networking-ul se desfășoară și în online. Ei bine, o dată ce începi să fii interesat de carieră, este bine să-ți faci (dacă nu ai deja) un cont de LinkedIN. Acolo se dezvoltă toate conexiunile profesionale. Alege o fotografie de profil sugestivă, dar mai sobră ca cea pe care erai obișnuit să o folosești pe alte canele de social media. Scrie cu grijă abilitățile care te recomandă, studiile și interesele. Treptat, vei clădi o adevărată carte de vizită din acel profil!

Nu uita să te documentezi de fiecare dată când vrei să intri într-o discuție cu persoane recunoscute în diverse domenii. Este important să dai dovadă de seriozitate, responsabilitate și profesionalism. Alege întrebări deștepte și cu siguranță te vei face remarcat!

RIUF-Romanian International University Fair aduce pe lângă evenimentul la care participă peste o sută de universități și conferința RIUF YouForum, singura conferință din România care te va ajuta să afli ce carieră ți se potrivește discutând cu invitați din domeniul IT, business, marketing şi publicitate, arte, televiziune sau management. Better you, better youth!