George Bonea, la RIUF Live Sessions: „Un tânăr trebuie să își pună întrebarea cum definește el succesul”

George Bonea, speaker demotivațional a fost unul dintre invitații RIUF YouForum la sesiunea de discuții „Tu ești viitorul. Learn by doing”. George este omul care, așa cum se definește și el, îți va spune mereu adevărul, iar la RIUF LiveSession a vorbit despre cum vede el drumul spre cariera de succes și care sunt direcțiile la care trebuie să fii atent atunci când iei decizii.

De obicei, în filmulețele tale punctezi ce se întâmplă în jurul nostru. Care crezi că e cea mai mare problemă a tinerilor care își doresc o cale ușoară spre succes?

E o întrebare foarte amplă. Am putea să spunem că una din probleme este acest paradox al alegerilor. Acum câțiva ani nu aveai atâtea opțiuni, azi vezi că ai putea ajunge oriunde pe planetă. La un moment dat devine o problemă asta. Nu e un lucru specific doar unei generații. La mine a fost simplu – că eu știam că vreau să fiu jurnalist, dar uite ce bine a funcționat – că azi lucrez în publicitate. Nu am decis să schimb calea, dar așa a fost contextul. Jurnalismul pe fondul crizei s-a schimbat, au început să lucreze oameni care nu aveau legătură cu presa.

Ce le recomanzi tinerilor care trebuie să își aleagă facultatea?

Mi se pare extraordinar că sunt tineri care se gândesc să meargă la facultate, mult timp aveam impresia că multă lume nu va mai vrea să facă asta. În primul rând pentru că au fost atâtea cazuri când primeai diploma prin poștă (știi cazurile celebre) și în al doilea rând pe fondul ideii că nu mai contează, că important este să ai bani, să fii patron. Este entuziasmant să vezi că atât de mulți vor să învețe, să se dezvolte.

Ce i-a interesat cel mai mult pe cei care au participat la conferința RIUF YouForum?

Probabil, dacă ne luăm după statistici și presa de specialitate, sunt atrași de domeniile din IT, pentru că acolo e mai multă stabilitate. Personal mi-aș dori să văd mai mulți în profesiile umaniste, dar important este să învețe.

Care crezi că este rețeta succesului?

Aș fi ipocrit să spun, că eu încă n-am ajuns acolo. Succesul variază, așa cum citeam eu curând. Un tânăr trebuie să își pună întrebarea cum definește el succesul. Dacă vrea succes financiar, succes emoțional. Dacă vrei să facă lumea poze cu tine pe stradă – e simplu, postezi un clip pe Youtube. Rețeta succesului ți-o poate spune un speaker motivațional.

Cât de important este să faci o facultate?

Pe tot parcursul vieții e important să înveți. Vorbeam și cu ceilalți invitați, dacă înveți de-a lungul vieții – te deschizi, ai oportunități noi. După ce faci o facultate nu trebuie să te oprești din procesul de învățare. Chiar și din lucruri proaste – suntem cumulul unor decizii bune sau proaste. 

Interviul video cu George poate fi urmărit aici: