Smart choices: cum să obții experiență prin voluntariat

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că un CV cât mai bogat îți poate aduce succesul în domeniul la care visezi. Ei bine, poți începe să obții experiență încă din liceu, prin voluntariat. Da, astăzi experiența din voluntariat este foarte bine văzută de angajatori sau de comisiile de admitere din cadrul universităților. Este lesne de înțeles și că experiența de voluntar este pe cât de utilă, pe atât de fun, așa că nu o rata!

Este foarte important să alegi cu grijă compania, proiectul sau evenimentul la care să te înscrii ca voluntar. Ia în considerare atât interesele tale personale (dacă nu te pasionează, nu vei da tot ce e mai bun), cât și modul de lucru de acolo, perspectivele de dezvoltare pe termen lung și echipa. Dacă te vei identifica cu fiecare aspect de mai sus, experiența va fi un succes!

Lucrează cu aceeași responsabilitate ca un angajat! Deși ești voluntar, cei care te coordonează/supraveghează observă modul în care lucrezi, cât de proactiv ești și felul în care duci la bun sfârșit task-urile. Asumă-ți toate acestea pentru că, cine știe, poate la final vei primi pe lângă o scrisoare de recomandare și o ofertă financiară de colaborare pe termen lung.

Fii omul cu inițiativa! Experiența prin voluntariat nu este nicidecum egală cu o ,,adeverință”, ci se vede în proiectele și activitățile în care ai fost implicat. Pe lângă faptul că vei arăta cât de implicat ești și vei face o impresie bună, te vei dezvolta profesional, vei căpăta noi abilități și ți le vei îmbunătăți pe cele pe care deja le ai.

Speak UP! Nimeni nu va aprecia un voluntar care întrebat ce părere are nu va spune nimic. Bazează-te pe tot ce ai învățat și poartă discuții concrete cu echipa cu care lucrezi. Astfel, vei arăta că ești pregătit să faci față provocărilor. Comunică cât mai mult cu cei din jur și fii un teamplayer.

Cere feedback! Decât să te întrebi dacă este bine sau nu ce faci, cere feedback de la cei care ți-au dat o anumită sarcină. Nu te teme de un feedback mai negativ, deoarece asta nu înseamnă că vei fi eliminat din program. Este instrumentul perfect să afli ce să schimbi și să te reinventezi. Be strong, be bold and work hard!