Sport sau sedentarism? De ce contează să faci mișcare?

Dezvoltarea tehnologiei a dus la scurtarea timpului pe care tinerii îl petrec afară, făcând mișcare. Navigarea online, alături de socializarea pe diverse platforme și sportul nu trebuie însă să se excludă una pe alta, ci mai degrabă să fie îmbinate pentru o dezvoltare cât mai armonioasă. Mișcarea este utilă mai ales elevilor și studenților care petrec mult timp învățând sau concentrându-se în sălile de studiu.

Pe lângă faptul că sportul ajută în mod evident la menținerea unui stil de viață sănătos, că  îmbunătățește procesul de odihnă și întărește musculatura, acesta contribuie și la încrederea în sine, dezvoltă capacitățile de lucru în echipă și îți testează concentrarea.

InteractiveHealthTechnologies.com a notat câteva beneficii ale sportului pe care în general tinerii le ignoră:

  • Leadership-ul: dacă visezi să devii un agent de schimbare în comunitate sau dacă vrei să dezvolți proiecte și să inovezi, ai nevoie de bune abilități de lider; sportul te ajută să ți le dezvolți, deoarece stimulează competiția fairplay și performanța; dacă ajungi căpitan de echipă va trebui să iei decizii în beneficiul colegilor tăi; în plus, la majoritatea locurilor de muncă abilitățile de leadership sunt foarte căutate.
  • Rezistența la stres: dacă te îngrijorezi frecvent sau dacă îți este greu să te concentrezi atunci când te afli în situații-limită sau sub presiune, sportul este răspunsul de care ai nevoie, deoarece îmbunătățește funcțiile cognitive.
  • Inteligența emoțională: deși ți se pare că inteligența emoțională n-are nimic de a face cu activitățile sportive, te înșeli; antrenorii sau coordonatorii de echipe pun mare accent pe dezvoltarea acestei calități și te vor învăța cum să îți controlezi emoțiile în favoarea ta.

Un mare avantaj este faptul că sportul poate fi făcut oriunde, nu doar la sala de forță. Cu siguranță ai văzut oameni alergând în parcuri sau în cartier, pe lângă blocuri sau ai văzut pe Internet materiale video cu exerciții pe care le poți face direct acasă.

În plus, toate activitățile sportive te vor ajuta să dezvolți un simț de disciplină și autodisciplină, util mai ales în momentele în care va trebui să te organizezi singur și să iei decizii cu impact asupra carierei tale. Destul cu discuțiile teoretice, ne vedem afară!