Știi cum se vede sesiunea din afara României?

Sesiunea face înconjorul lumii zilele astea, indiferent că vorbim despre UK, Danemarca sau Olanda. De la o țară la alta, modalitățile de evaluare sunt ușor diferite și pun accent fie pe studiul individual și proiecte complexe, fie pe examene riguroase scrise și orale.

Studiul intens cere din când în când și câte o pauză pentru a sedimenta mai bine informația, așa că propunem o pauză de la învățat pentru a descoperi cum arată perioada de sesiune în afara României.

UK, University of Hull

Sistemul britanic diferă puțin față de cel din România prin faptul că se pune mai mult accent pe studiul individual și nu pe memorat și citit de pe slide-uri. Avem 8-10 ore de curs și seminar pe săptămână, ceea ce îți permite să mai faci și altceva pe lângă.

Sesiunea în UK constă în mai multe esee (assignments) de-a lungul semestrului, iar în perioada propriu-zisă de sesiune 1-2 examene sau, uneori, niciunul.

Îmi place mai mult sistemul lor de învățământ și perioada de sesiune. Nu există un nivel de stres foarte ridicat, ca în România. Totuși se pune mare accent pe esee și trebuie să lucrezi la ele, constant, pe toată perioada semestrului. (Iulia Puica, studentă a programului de licență Business)

Danemarca, VIA University

Aici nu e o sesiune ca cea din România, nu te încarcă cu examene inutile, indiferent de materia studiată. Totul are o perspectivă realistă și se urmărește aplicabilitatea rezultatelor, fie că e vorba de sales&marketing, inginerie sau constructing architecture. La programul meu, examenele au fost mereu după vacanța de iarnă, undeva prin primele două săptămâni din ianuarie și nu cred că am avut mai mult de 2-3 examene. Vorbind acum de sesiunea de iarnă. Vara, examenele sunt undeva până la sfârșitul lunii iunie și cursurile încetează cam cu o lună, o lună jumătate înainte ca să ai timp de pregătire. (Valentin Ciocârlan, student al programului de licență Sales&Marketing Management)

Olanda, University of Groningen

La nivel de master nu sunt examene scrise, ci mai degrabă eseuri și mult studiu independent. Există mai multă flexibilitate și mai multă interacțiune cu profesorii. Totul e treptat, nu e o chestie neapărat de picat, ci se prezintă versiuni preliminare pentru anumite proiecte. (Alexandru Melinte, masterand al programului Modern History&International Relations)

Italia, Universita degli studi di Torino

Cursurile sunt predate în timpul anului, iar evaluarea se face strict în sesiune (fără teste pe parcursul semestrului). La examenele importante se dă prima dată examenul scris și în funcție de nota obținută (la ei maximum e de 30 puncte), intri într-o anumită categorie și ești repartizat pentru examenul oral. Nota de la oral îți poate modifica în bine sau în rău nota de la scris, iar examenele mai ușoare sunt de tip grilă. Sunt și examene 100% orale, care au o mare rată de subiectivism și la care se evaluează o paletă mai largă de cunoștințe (poți primi întrebări care să îți verifice cunoștințele pe care ar fi trebuit să le deții încă din primii ani de facultate).

Examenele ți le programezi singur. Ai la dispoziție mai multe date, iar tu o alegi pe cea care îți convine cel mai mult. Poți să îți amâni, spre exemplu, un examen pe care ar fi trebuit să îl dai în anul 2 pentru anul 6.  (Dana Robu, anul 5, Medicină)

Belgia, Artevelde Hogenschool

Sistemul se bazează pe abordări mai practice de studiu și nu atât de mult pe teorie. Sunt combinate foarte fain cele două și încurajează studenții să adere la părțile mai practice întrucât îi ajută mai mult. Perioada de sesiune nu e foarte complicată, nu așa cum e la noi. Pe parcursul semestrului înțelegi altfel materialele de studii, tocmai fiindcă tehnicile practice sedimentează mai bine informația. Sunt 2 săptămâni în care sesiunea are loc și fiecare student trebuie să urmărească ce examene are, fiindcă nu toți au aceleași materii. 

Examenele pot fi orale, scrise sau proiecte pregătite și prezentate în perioada sesiunii. De regulă, cerințele unui subiect de examen sunt combinate: poate să dea și eseu, poate să ceară doar câteva detalii despre un concept, note explicative, grile.

Nivelul de dificultate e mediu, nu e deloc complicat. Sistemul de notare este de la 1 la 20, notele cel mai des întâlnite fiind între 14-17. (Simona Bălan, studentă a programului de licență Communication Management)

Norvegia, Høgskulen i Volda

Totul se bazează pe muncă individuală. La cursuri nu prea se merge. Îți dau mult de citit și după ai examene de 6 ore. Sau 4. Depinde de subiect. (Valentin Gâtlan, absolvent al programului de masterat Documentary Journalism)

Luna martie găzduiește o nouă ediție RIUF, în care vei avea ocazia să interacționezi cu reprezentanții celor mai bune universități din Europa și din lume și să afli informații esențiale despre programele de studiu și domeniile de interes, bursele și oportunitățile pe care le poți avea în România și în străinătate. Însă, până să ne vedem, îți dorim mult spor la învățat și note mari la evaluări!