Studiile în Olanda: programe adaptate la piața muncii, taxe reduse și muncă part-time cu salarii bune

Cu siguranță ai auzit până acum de posibilitatea de a studia în Olanda deoarece mulți tineri români au ales să-și finalizeze o licență sau un masterat acolo. Ei bine, dacă vrei să afli care sunt beneficiile, ai ajuns la locul potrivit.

Înainte să-ți povestim despre programele de studii, îți spunem din start o noutate: taxa de școlarizare va fi redusă la jumătate (aproximativ 1041 EUR) în primul an de studiu la nivel licență. Pentru a putea fi eligibil trebuie doar să nu fi fost înscris la alte programe de licență în Olanda. În plus, taxele pot fi acoperite de un împrumut guvernamental ce va fi plătit abia după ce vei câștiga cel puțin salariul minim pe lună din țară.

Probabil te gândești la restul costurilor. În Olanda costul chiriei variază între 250 € şi 500 €/ lună în cămine. De exemplu, în Amsterdam o cameră dublă în cămin poate costa 320 € /lună/pers, pe când în Nijmegen o cameră single costă între 230 € – 400 €/ lună, în funcţie de dimensiunea ei (cea de 400 €/ lună este un apartament cu baie şi bucătărie privată).

Olanda este ţara bicicletelor, așadar vei vedea că îţi va fi accesibil să ajungi pedalând, dintr-un punct A într-un punct B. Astfel, pe lângă faptul că faci mișcare, costurile de transport vor fi reduse.

Costul mâncării se află la media europeană și nu va trebui să-ţi cumperi apă îmbuteliată. Olanda este recunoscută ca țară pentru apa sa de la robinet este foarte curată, deci poţi să-ţi reumpli sticlele tale personalizate de la orice robinet.

Un bilet la cinema, cu reducere pentru studenţi costă aproximativ 6 euro, iar o pizza în oraș aproximativ 10. Dacă vrei să muncești, atunci află că un job part-time este plătit cu aproximativ 400 de euro pe lună!

La RIUF vor fi prezente 14 universități olandeze, între care se numără și University of Groningen, University of Twente, University of Maastricht, Radboud University, Eindhoven University of Technology și Hanze University of Applied Sciences.

Universitățile din Olanda se remarcă prin modernizarea modelului educațional și dotările fizice din facultăți. Acestea mizează pe tehnologii actuale, pe sisteme de studii și teorii aplicate, dar și pe comunicarea cu studentul și nevoile sale. De exemplu, University of Twente este dotată cu un Nanolab de 1250 m2, tehnologie biomedicală, instrumente geoinformatice și pentru observarea Pământului. În plus, University of Maastricht are o rată de incluziune pe piața muncii a absolvenților de 93%.

Nu uita să te înscrii la RIUF pentru a putea discuta direct cu reprezentanții universităților! Găsești AICI formularul! See you there!