Valentin Butnaru la RIUF LiveSessions: „Tinerii trebuie să creadă mai mult în ei!”

Continuăm seria de articole cu invitații pe care i-am avut la RIUF YouForum și RIUF LiveSession! Valentin Butnaru, prezentator al Antenei 1 a fost prezent la conferința RIUF YouForum unde a ținut un workshop dedicat public speaking-ului. În interviul de mai jos afli și tu câteva secrete despre arta prezentării, dar și despre importanța alegerii facultății potrivite.

Spune-ne un secret care te ajută să scapi de emoții.

Câteva sfaturi pe care le dau și celor de la Intact Media Academy sunt: nu încerca să reții pe de rost textul. Această tehnică nu este bună. Încearcă să înveți ideile principale, învață să respiri. Nimeni pune accent pe respirație. Eu am și făcut dicție, am și predat dicție, este vitală. Noi nu știm să respirăm iar atunci când avem emoții ne hiperventilăm și ajungem să ni se usuce gura, avem blackout. Așa că e bine să învățăm să respirăm cum trebuie, să ne hidratăm și să avem grijă ce mâncăm înainte de o prezentare importantă.

Ce este mai important: ce spui sau cum spui un lucru?

Important este cum expui un lucru, trebuie să fi foarte sigur pe tine, chiar dacă știi doar 10%. Aici se face diferența. Aici apar emoțiile. 

Cum ți se pare experiența RIUF pentru tinerii care vor să își aleagă o facultate? 

Mi se pare genială, mai ales că pe vremea mea, nu aveam astfel de târguri și era mai complicat. Întrebai prietenii, părinții, prietenii de familie.  

Tu cum ți-ai ales facultatea?

Obligat. (râde)

De cine?

De mama. Glumesc. Eu voiam să dau la teatru, m-am pregătit foarte mult pentru actorie și cu un anînainte m-am decis să dau la Drept pentru că erau alte perspective, să spunem. Nu m-a ajutat la nimic. Știu niște lucruri despre drept însă nu am profesat niciodată, nu am mers în direcția aia. Dacă mă întrebi acum dacă regret ceva, regret că atunci nu am avut astfel de târguri. Puteam să fac multe, să plec în afară, aveam planuri. Dar neavând informația, nici internetul nu era dezvoltat…

Dacă acum ai avea 18 ani, ce ai face? Ai rămâne în România, ai merge peste hotare? 

Aș pleca. Mie îmi place România la nebunie, nu este vorba de asta. România este țara tuturor posibilităților dar nimeni nu înțelege asta. Poți să faci mult mai multe lucruri aici decât îți imaginezi. Legislația dinafară este mult mai restrictivă și poți să faci mult mai puține lucruri. Am mulți prieteni în afară și îmi povestesc. M-aș fi întors aici oricum, dar aș fi plecat pentru o perioadă. Visul meu era să ajung într-un campus universitar unde să am multe posibilități și să îmi aleg alt modul după șase luni și să fac cam tot ce se poate face. Mie îmi place să asimilez foarte mult din foarte multe domenii. Nu îmi place să mă axez doar pe un singur domeniu și să merg doar într-o singură direcție. Acum am ajuns în acest punct, în care pot să fac mai multe lucruri, dar vorbind de vârsta de 18 ani, credeam că o să fiu un pierde-vara toată viața, nu știam exact ce o să fac deci clar plecam. 

 Care ar fi un sfat pe care l-ai oferi tinerilor care au venit la RIUF? 

Să creadă mult mai mult în ei! Mi se pare că foarte mulți tineri și am mulți colegi tineri și reporteri în Antenă, și-au cam pierdut încrederea din varii motive: sistem educațional, părinți, condiții vitrege. Mi se pare că tinerii au mult mai multă deschidere față de cum eram noi, dar în același timp  sunt mult mai presați. Se maturizează mult mai repede, simt nevoia să facă, simt o povară pe umeri, că trebuie să demonstreze ceva. Nu cred că e așa. Trebuie să îți placă ce faci, să te simți bine. Cam acesta este sfatul meu principal!

Interviul poate fi urmărit și în format video aici: